Gerçeklik Nasıl Oluşur?
Biz her yeni gün, yepyeni bilgiler öğreniriz. Bu bilgiler beynin kıvrımlı dış kısmında, neo korteksinde toplanır.
Limbik beyin deneyimden sorumludur ve bir deneyim yaşarken, neo korteksten aldığı bilgileri işler ve bir gerçeklik oluşturur.
Bilgiler, ancak deneyimle bir araya geldiğinde gerçeklik haline gelir ve tüm gerçeklik benim bilgi ve deneyimimin sentezidir.
Serebellum, bu gerçekliği alır ve bilinçaltına gönderir. Bilinçaltımız, bu hayattaki gerçekliklerimizin toplamıdır. Babana cevap verdiğin her seferinde dayak yediysen, artık bir gerçekliğin vardır ve bu davranışlarını etkiler. Ve senin gerçeğin, diğerinin gerçeği olmayabilir.
Tüm gerçeklikler, unutulmaması için bir duyguyla birlikte kaydedilir. Duygu, yaşanan durum karşısında beynin salgıladığı kimyasallar sonucunda oluşur.
Örneğin, çocukluğumda sürekli bana değersiz hissettirilen deneyimler yaşadıysam, bilinçaltımda değersizlik duygusuna ait çok sayıda gerçeklik vardır ve ben değerliyim demem işe yaramayacaktır.
Bu geçmişimle, birisi bana değer gösterdiğinde eski bilgimle çelişecek ve kabul etmek zor olacaktır.
Tek çözüm, “sana birisi değerli hissettirdiğinde sonuna kadar al, kabul et ve bu deneyim bu sefer farklı bir gerçeklik oluştursun” bilgisini şu anda sahiplenmektir.
Böylece deneyim yaşanırken yeni bilgiyi kullanır ve yeni bir gerçeklik yaratırız. Tabiki yılların değersizliğini değiştirmek için daha çok yeni değerli deneyimlere ihtiyaç olacak. Bilinç altı yavaş yavaş yeni deneyimle pekişecek.
Ben bu şekilde, kendi değerimi bütünüyle bilen birisi haline gelirim. “Değer” sadece bir örnektir. Güç, sevgi, bolluk bereket, şans gibi tüm konularda yeni bir gerçeklik oluşturulmalıdır.
Bu gerçeklikler bizi, duygusal olarak dengeli, hak ettiği güzelikleri hayatına kolaylıkla çekebilen ve bu hayattaki kendi gerçeğini oluşturabilmiş bir birey yapar.
Sachet Umut Kaya